MadKampen » Artikler » At Dampe
At Dampe
1) Det bedste er at anvende specielle dampkogningsindsatser. Alternativet er en sammenklappelig si eller en almindelig si, som sænkes ned i gryden.
2) Fyld gryden med vand så det lige når op til sien. Læg så grøntsager eller fisk (hel fisk eller fiskefileter egner sig fint til at dampe.) i sien. En gryde af gennemsigtigt materiale er bedst, så man kan se niveauet.
3) Krydr råvaren og damp den. Læg låg på og lad det koge sagte. Når råvaren er "al dente" tager du den fra varmen, hælder koldt vand på og lader det stå lidt.
4) Du kan dampe forskellige grøntsager samtidig, hvis de har ca. samme kogetid, fx gulerødder og selleri. Skær dem i lige store stykker og kog til de er spændstige.
5) Sæt smag på vandet med friske eller tørrede urter, det forstærker smagen på grøntsager og fisk. Prøv med en blanding af timian, laurbærblade og rosmarin.

Når man damper må vandet ikke koge helt væk, og heller ikke komme i kontakt med det som dampes.
Væsken som bliver tilbage i gryden efter dampningen bliver en god fond eller bouillon til supper, saucer eller gryderetter.
Det er vigtigt at dampen ikke slipper ud af gryden under dampningen. Hvis låget ikke slutter tæt, kan du dække hullerne med folie. Vær forsigtig når du fjerner folien, så du ikke brænder dig.
Flere artikler
-
Test af Osuma.dk
http://www.madkampen.dk/p/test-af-osuma
En aften for noget tid siden så jeg en reklame i fjernsynet for Osuma.dk - et online supermarked, og tænkte at det var helt vildt smart, s... -
Spar på Saltet
http://www.madkampen.dk/p/spar-paa-saltet
Stil saltet til side! At salte er mange gange overflødigt - forstærk i stedet smagen ved hjælp af urter, krydderier og magre saucer. Vi s... -
Den vidunderlige Pizza
http://www.madkampen.dk/p/pizza
Vi kender alle til pizza i dag, men ved du hvordan det hele startede? Det er noget med dronning Margherita og det italienske flag...læs mer...