MadKampen » Artikler » At Lave Mad med Krydderurter

Print artikel om At Lave Mad med Krydderurter Print denne side

At Lave Mad med Krydderurter

Skrevet d. 05-19-2011
Fakta:
- Krydderurter indeholder olier som fremmer fordøjelsen.
- Den fyldige smag fra urterne gør at du ikke behøver bruge så meget salt i maden.

1) Friske urter smager altid vidunderligt, men visse typer som fx salvie og rosmarin er meget kraftige, så vær derfor varsom med disse.

Krydderurter

2) Kørvel, persille, dild, estragon og purløg har en mild smag. De passer i fx salater eller i supper. Milde urter taber deres smag når de varmes for meget op.

Krydderurter

3) Krydderurter er godt til grøntsager. Mynte til grønne ærter, estragon til gulerødder, basilimum til tomato, dild/purløg til kartofler osv.

Krydderurter

4) Laubærblade, rosmarin, merian, oregano, salvie og sar udvikler bedst deres smag hvis de får lov at koge eller stege med.

5) Et anderledes og lidt asiatisk præg får du hvis du bruger koriander, citrongræs, mynte eller asiatisk basilikum i dine retter.


Friske urter kan købes i små potter i supermarkeder og hos grønthandleren. Et godt alternativ er de små pakker med frosne krydderurteblandinger som kan købes i mange supermarkeder.

En populær urteblanding er "Herbes de Provence" som stammer fra Middelhavsområdet. Oregano, sar, timian, rosmarin og merian er de urter som plejer at indå. Disse kraftfulde middelhavsurter passer godt i gryderetter eller på pizza.

Tørrede urter kan købes over alt. Vælg helst de som er i store blade, de holder bedst på smagen. Tørrede urter opbevares svalt, mørkt og tørt.

Mix olivenolie med friske urter, fx basilikum i en blender og brug det sammen med vineddike til salater. Det kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet.


Til urter med fin aroma regnes kørvel, persille, dild, estragon og anis. De er specielt velegnede til salater og i fiskeretter. De skal helst ikke koge med i retten, for så mister de deres gode smag.

Til urter med skarp og kraftig aroma regnes laurbærblade, rosmarin, merian, oregano, salvie og sar. De passer specielt godt i fx middelhavskøkkenets retter. De skal koge med i retterne for så udvikles smagen særlig godt.

Til urter med frisk aroma regnes citronmelisse, mynte, citrongræs og asiatisk koriander. Korianderplanten har en ret skarp og frisk smag. Den passer fint til asiatiske retter.

Med franske (provencalske) krydderurter mener man en blanding som består af oregano, sar, timian, rosmarin og merian. Denne krydderiblanding anvendes meget i middelhavskøkkenet, og giver gryderetter og pizzaer deres helt specielle smag.

Fines Herbes er en blanding af estragon, persille, kørvel og purløg. Den anvender man når man vil sætte smag på salater samt fjerkræ- eller fiskeretter. Tilsæt en krydderbuket mod slutningen af tilberedningen eller rør den friskhakket i lige inden serveringen.

Boquet Garni er en krydderbuket som består af persillestilke, laurbærblade og timiankviste. Den lægges i suppen og giver den en meget fin smag. Fjerkræretter forstærkes smagsmæssigt med merian og estragon og vildtretter krydres med enebær.






Flere artikler

  1. At Partere Fjerkræ

    http://www.madkampen.dk/p/partere-fjerkrae
    Har du tit tænkt på hvordan de laver de fine kyllingefileter, som du finder i køledisken? Her kan du finde en vejledning til hvordan man ...

  2. Hold den perfekte middag for vennerne

    http://www.madkampen.dk/p/hold-den-perfekte-middag
    ...

  3. Madplaner - Ugeplaner

    http://www.madkampen.dk/p/madplaner
    Inspiration til madplaner...