MadKampen » Artikler » Den vidunderlige Pizza
Den vidunderlige Pizza
Fra de ældste tider har man bagt tynde, runde brød på varme sten, og der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvordan det kan have udviklet sig til vore dages pizza.
Fra at være neapolitansk fattigmad, har pizzaen indtaget verden, og er blevet en af de mest populære former for fastfood, så væl som lækker restaurationsmad.
Den første form for pizza dukkede som nævnt op i Napoli i år 1000. Den blev kaldt picea og bestod af en tyk brødcirkel drysset med krydderurter. Den blev spist for at tage den værste sult, mens man ventede på, at de store brød skulle blive færdige i byens offentlige fællesovne.
Tomaten lod imidlertidig vente på sig. Den kom til Europa med Christoffer Columbus, og det var først i 1889, at der kom ost på pizzaen. man ønskede at hylde dronning Margherita og hædre det italienske flag, og derfor lavede man en pizza med røde tomater, grønne basilikumblade og skiver af den hvide bøffelmælksost mozzarella.
Det første pizzeria åbnede i Napoli i 1830.
Pizza er en meget enkel ret, men råvarerne skal være af god kvalitet. Pizzadejen bliver bedst, hvis man blander lidt durumhvede i dejen sammen med hvedemelet (i så fald skal dejen hæve lidt længere tid).
Ved at tilsætte olivenolie får pizzaen en sprød skorpe, samtidig med at den er blød og dej indeni. I Italien bruger man især den milde mozzarella på pizza.
Der findes utallige klassiske pizzaer lige fra den helt enkelte Margherita over Napoletana med tomat, basilikum, oregano, hvidløg, olie, ansjoser og mozzarella til de mere avancerede, som f.eks. Quattro Stagioni (De 4 Årstider), der ud over tomatsaucen og mozzarellaen har 4 forskellige slags fyld - en for hver årstid. Det kan f.eks. være: svampe i skiver og/eller artiskokhjerter, prosciutto (kogt skinke) og/eller salami i skiver, muslinger og/eller ansjosfileter og sorte oliven.


Foruden de klassiske pizzaer kan man også få Calzone - en lukket, halvmåneformet pizza, der puster sig op omkring fyldet som en ballon.

Franskmændene har deres helt egen version af pizza. Den kaldes Pissaladíere, og stammer fra området omkring Niece. Fyldet består af løg, sorte oliven, ansjoser og tomater.
Flere artikler
-
At Dampe
http://www.madkampen.dk/p/at-dampe
Dampning er en sund og skånsom tilberedningsmetode som lader råvarerne bevare både smag, farver og næringsstoffer. Dampkogningsmetoden ... -
Naan
http://www.madkampen.dk/p/naan
Information og historie om det indiske brød Naan, som passer super godt til karryretter og krydret mad. Du kan også finde opskriften på N... -
Tips og gode råd om Chokolade
http://www.madkampen.dk/p/tips-om-chokolade
Her er et par ekstra gode tips om chokolade, hvordan man håndterer den populære råvare....