MadKampen » Artikler » Den vidunderlige Pizza

Print artikel om Den vidunderlige Pizza Print denne side

Den vidunderlige Pizza

Skrevet d. 03-29-2010
Fra de ældste tider har man bagt tynde, runde brød på varme sten, og der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvordan det kan have udviklet sig til vore dages pizza.

Fra at være neapolitansk fattigmad, har pizzaen indtaget verden, og er blevet en af de mest populære former for fastfood, så væl som lækker restaurationsmad.

Den første form for pizza dukkede som nævnt op i Napoli i år 1000. Den blev kaldt picea og bestod af en tyk brødcirkel drysset med krydderurter. Den blev spist for at tage den værste sult, mens man ventede på, at de store brød skulle blive færdige i byens offentlige fællesovne.

Tomaten lod imidlertidig vente på sig. Den kom til Europa med Christoffer Columbus, og det var først i 1889, at der kom ost på pizzaen. man ønskede at hylde dronning Margherita og hædre det italienske flag, og derfor lavede man en pizza med røde tomater, grønne basilikumblade og skiver af den hvide bøffelmælksost mozzarella.

Det første pizzeria åbnede i Napoli i 1830.

Pizza er en meget enkel ret, men råvarerne skal være af god kvalitet. Pizzadejen bliver bedst, hvis man blander lidt durumhvede i dejen sammen med hvedemelet (i så fald skal dejen hæve lidt længere tid).

Ved at tilsætte olivenolie får pizzaen en sprød skorpe, samtidig med at den er blød og dej indeni. I Italien bruger man især den milde mozzarella på pizza.

Der findes utallige klassiske pizzaer lige fra den helt enkelte Margherita over Napoletana med tomat, basilikum, oregano, hvidløg, olie, ansjoser og mozzarella til de mere avancerede, som f.eks. Quattro Stagioni (De 4 Årstider), der ud over tomatsaucen og mozzarellaen har 4 forskellige slags fyld - en for hver årstid. Det kan f.eks. være: svampe i skiver og/eller artiskokhjerter, prosciutto (kogt skinke) og/eller salami i skiver, muslinger og/eller ansjosfileter og sorte oliven.

Quattro Stagioni pizza Margherita Pizza

Foruden de klassiske pizzaer kan man også få Calzone - en lukket, halvmåneformet pizza, der puster sig op omkring fyldet som en ballon.

Calzone Pizza

Franskmændene har deres helt egen version af pizza. Den kaldes Pissaladíere, og stammer fra området omkring Niece. Fyldet består af løg, sorte oliven, ansjoser og tomater.


Flere artikler

 1. Tips og gode råd om Chokolade

  http://www.madkampen.dk/p/tips-om-chokolade
  Her er et par ekstra gode tips om chokolade, hvordan man håndterer den populære råvare....

 2. Gode råd og fiduser til dine madlavningsaktiviteter

  http://www.madkampen.dk/p/gode-raad-og-fiduser-til-dine-madlavningsaktiviteter
  God mad er noget, vi alle kan enes om. Det er en af de få ting, der kan kategoriseres som et universalsprog....

 3. Trylledej

  http://www.madkampen.dk/p/trylledej
  Med trylledej er der dømt hygge for hele familien. Men husk at fortælle de mindste, at kagerne ikke kan spises, så de ikke bliver skuffed...